Måling af Spænding i en Spole ved hjælp af Pasco

12. September 2019

Hvad foregår der?

I forbindelse med Fysik/Kemi på 3 årgang på lærerseminariet, har jeg lavet et videoforsøg som viser, hvordan man kan benytte “Pasco” til at måle spændingen man inducerer i en spole ved introduktionen af et magnetfelt.

Pasco i fokus

Øvelsen fokuserer på det teknologiforstående sammenspil i fysik undervisningen, og altså ikke på selve forsøget om induktion. Det er forsøgt at vise et simpelt forsøg, som eleverne relativt let kan sættes ind i, således at fokus forbliver 100% på brugen af Pasco.

Hurtig forklaring

Som sagt før, så er fokuset ikke selve forsøget om induktion, men det at bruge Pasco. Dog kan jeg her give en hurtig forklaring på, hvad det er der foregår.

Når et ændrende magnetfelt bringes nær et ledende objekt, så skabes der elektricitet – det hedder, at man inducerer en elektrisk strøm. I dette tilfælde er ledningen, der er viklet som en spole vores ledende objekt. Magnetfeltet kommer fra, ja, vores stangmagnet. Ved at bringe magneten tættere på, eller længere fra, vores spole, så ændrer vi altså styrken af magnetfeltet vores spole oplever. Spolen er stædig og kan ikke lide at noget ændrer sig, så når magnetfeltets styrke ændrer sig, skaber den en elektrisk strøm, som i sig selv skaber et magnetfelt som forsøger at modvirker vores stangmagnets magnetfelt. Denne strøm er det, vi ved hjælp af Pasco kan måle.